Ερωτήσεις για την επίσκεψη και το δανεισμό μουσειοσκευών

1.Πώς μπορώ να κανονίσω μια επίσκεψη στο μουσείο με τη σχολική μου ομάδα;

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προσυνεννόηση με το Τμήμα Εκπαίδευσης για την πραγματοποίηση επίσκεψης σχολικής ομάδας στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, παρακαλώ πατήστε εδώ.

 

2.Μπορώ να κανονίσω επίσκεψη με εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολική ομάδα το Σάββατο ή την Κυριακή;

Μπορείτε να κανονίσετε εκπαιδευτική επίσκεψη στο μουσείο οποιαδήποτε ημέρα εκτός Τρίτης. Όμως, τα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες προγραμματίζονται για τις καθημερινές. Εάν επιθυμείτε όμως, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας ώστε να διοργανώσουμε κάτι ειδικά για την ομάδα σας.

 

3.Προτιμώ να διεξάγω εγώ το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Μπορώ να έρθω χωρίς πρότερη επικοινωνία;

Για την επίσκεψη σχολικής ομάδας απαιτείται προσυννενόηση με το Τμήμα Εκπαίδευσης, είτε πρόκειται να πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα είτε γίνει αυτόνομη ξενάγηση. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ πατήστε εδώ.

 

4.Τι κόστος έχει η επίσκεψη για τα καθημερινά προγράμματα για κάθε μαθητή;

Για τη συμμετοχή σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα το κόστος για κάθε μαθητή είναι 3,50 ευρώ και για τους μαθητές προσχολικής ηλικίας 3,00 ευρώ.

 

5.Επιθυμώ να δανειστώ μουσειοσκευή/ές. Ποια είναι η διαδικασία;

Για να δανειστείτε μουσειοσκευές πρέπει να επικοινωνήσετε με το Τμήμα Εκπαίδευσης. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ πατήστε εδώ.

 

6.Μήπως υπάρχει κάποιος χάρτης του μουσείου που μπορώ να κατεβάσω και να χρησιμοποιήσω;

Μπορείτε να βρείτε το σχεδιάγραμμα του μουσείου εδώ.

 

7.Πραγματοποιούνται προγράμματα για ΑμεΑ; Αν ναι, πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προσφέρει εργαστήρια για παιδιά και εφήβους 5 με 17 ετών με μαθησιακές και αναπτυξιακές δυσκολίες, άτομα με τυφλότητα, καθώς και άτομα που πάσχουν από Alzheimer, εντός κι εκτός του χώρου του Μουσείου, σε ειδικά σχολεία και κοινοτικά κέντρα σε ανάγκη. Μέσω αυτών των προγραμμάτων το ΜΚΤ προσπαθεί να ανταποκριθεί στην ολοένα αυξανόμενη ανάγκη για την τέχνη και την εκπαίδευση μέσα σε κοινότητες των οποίων οι ευκαιρίες για επαφή με την τέχνη και τον πολιτισμό είναι ελάχιστες.Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

 

Ερωτήσεις για το αποθετήριο

8.Τι μπορώ να βρω στο αποθετήριο;

Στο εκπαιδευτικό αποθετήριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης μπορείτε να βρείτε υλικό και ιδέες για εκπαιδευτικές δράσεις, που απευθύνονται σε σχολικές ομάδες, οικογένειες καθώς και ΑμεΑ, και αφορούν στη μόνιμη συλλογή αλλά και τις περιοδικές εκθέσεις του μουσείου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παρεχόμενο υλικό ως είναι ή να το προσαρμόσετε στις ανάγκες της ομάδας σας. Επίσης, θα βρείτε υλικό και ιδέες που σχετίζονται με τις μουσειοσκευές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης από φορείς που συνεργάζονται με το μουσείο και χρησιμοποιούν τις μουσειοσκευές του.

 

9.Γιατί κάποια αρχεία είναι διαθέσιμα και στα ελληνικά και στα αγγλικά;

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης επιθυμεί να εμπλέκεται σε ουσιαστικό διάλογο με τους επισκέπτες του, φυσικούς ή ψηφιακούς, ανεξαρτήτως εθνικότητας.  Στο πλαίσιο αυτό προσφέρει εδώ και πολλά χρόνια εκπαιδευτικό υλικό στα ελληνικά και στα αγγλικά. Το εκπαιδευτικό υλικό που αφορά σε δράσεις στο μουσείο για σχολικές ομάδες είναι διαθέσιμο στα ελληνικά σε ένα πρώτο βήμα, λόγω της εντοπιότητας αυτών των ομάδων.

 

10.Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω το υλικό για τις μουσειοσκευές;

Στην ενότητα για τις μουσειοσκευές θα βρείτε λεπτομερείς οδηγίες αλλά και ιδέες για τη χρήση κάθε μίας από αυτές. Επίσης, στην ενότητα [ ] ιδέες

 

11.Σε ποιον απευθύνεται το υλικό του αποθετηρίου;

Το εκπαιδευτικό υλικό του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης αφορά στα παιδιά, είτε ως μαθητές είτε ως μέλη οικογένειας. Απευθύνεται στους ενήλικους συνοδούς τους, εκπαιδευτικούς, μουσειοπαιδαγωγούς, γονείς, που ενδιαφέρονται να βρουν και να εφαρμόσουν εκπαιδευτικές προτάσεις.

 

12.Πώς οργανώνεται το υλικό στο αποθετήριο;

Το αποθετήριο έχει δημιουργηθεί με σκοπό την εύκολη πλοήγησή σας. Στο αποθετήριο θα βρείτε δύο βασικές κατηγορίες (‘Υλικό του Μουσείου’ και ‘Υλικό των Συνεργαζόμενων Φορέων’). Η πρώτη κατηγορία χωρίζεται σε δύο υποκατηγορίες (‘Εκπαιδευτικοί’ και ‘Οικογένεια’) καθεμία από τις οποίες απευθύνεται στο αντίστοιχο κοινό και χωρίζεται σε επιμέρους υποκατηγορίες.

 

13.Έχω δημιουργήσει το δικό μου εκπαιδευτικό πακέτο που σχετίζεται με τα θέματα που εξετάζετε. Μπορείτε να συμπεριλάβετε έναν σύνδεσμο στην ιστοσελίδα μου;

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να φιλοξενήσουμε το υλικό σας στο αποθετήριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Έχουμε δημιουργήσει μια κατηγορία με υλικό και ιδέες που σχετίζονται με τις μουσειοσκευές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης από φορείς που συνεργάζονται με το μουσείο και χρησιμοποιούν τις μουσειοσκευές του, την οποία μπορείτε να δείτε εδώ. Αν επιθυμείτε να συμπεριληφθεί το υλικό σας σε αυτήν παρακαλούμε στείλτε μας με ένα email στη διεύθυνση museum@cycladic.gr τα εξής:

  • μια σύντομη περίληψη στην οποία θα αναφέρετε μουσειοσκευή, ηλικία συμμετεχόντων, θέμα και παιδαγωγικούς στόχους
  • ένα αρχείο (word, pdf ή PowerPoint) με περιγραφή των σταδίων, των επιμέρους δράσεων, και τις φωτογραφίες (με διαχείριση των χαρακτηριστικών των ανηλίκων)
  • ένα ξεχωριστό αρχείο με εποπτικό υλικό το οποίο έχετε δημιουργήσει εσείς ή οι μαθητές σας
  • μία σύντομη δήλωση περί των πνευματικών δικαιωμάτων επί του υλικού σας, εξηγώντας αν μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει με ή χωρίς την άδειά σας.

 

14.Πώς δημιουργήθηκε το αποθετήριο;

Το 2017 το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συνεργάστηκε με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης για τη δημιουργία του αποθετηρίου, με σκοπό τη συστηματική οργάνωση και διάθεση εκπαιδευτικού υλικού διαδικτυακά.

 

15.Πώς δημιουργήθηκε το υλικό στο αποθετήριο;

Το εκπαιδευτικό υλικό του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης δημιουργείται σταδιακά από το 1986 και συνεχώς ανανεώνεται ή και προσαρμόζεται στις νέες παιδαγωγικές και μουσειολογικές προσεγγίσεις, αλλά και την αρχαιολογική επιστημονική έρευνα που διεξάγεται στο Μουσείο ή αλλού.

 

16.Πώς μπορώ να επικοινωνήσω με το Τμήμα Εκπαίδευσης του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης;

Αν δε βρήκατε απάντηση στο ερώτημά σας ή επιθυμείτε να μας μεταφέρετε τις σκέψεις σας για το αποθετήριο μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικώς ή μέσω email στη διεύθυνση museum@cycladic.gr.

Αν επιθυμείτε να συμμετάσχετε σε ένα από τα οικογενειακά εργαστήρια, καλέστε μας καθημερινά 10.00-13.00, στο 2107294220. Αν επιθυμείτε να κλείσετε εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή επίσκεψη για σχολικές ομάδες ή να δανειστείτε μουσειοσκευές παρακαλούμε καλέστε μας καθημερινά 13.00-16.00, στο 210-7239438.